19.03.2024

СФК Сокіл

Михайлівка – Рубежівка

Історія

СФК “Сокіл” – один із найуспішніших і найстабільніших футбольних клубів Київщини. За шість сезонів виступів у чемпіонаті області “жовто-чорні” тричі вибороли Кубок Київщини, двічі ставали володарями Суперкубка Київщини і ще двічі фінішували у кроці від п’єдесталу пошани (на четвертому місці).

Перші кроки команди

Історія СФК “Сокіл” бере початок у 2010-му році, коли місцевий меценат та справжній поціновувач народної гри Дмитро Бірюк вирішив відродити славні футбольні традиції у Михайлівці-Рубежівці. Свій шлях команда розпочала з самих низів – другої ліги чемпіонату Києво-Святошинського району. Історичний перший офіційний матч “Сокіл” провів 25 квітня 2010 року – на виїзді з рахунком 2:0 була здобута перемога над СГБ “Віннер” (Боярка).

Першого гучного успіху команда досягла у 2013 році. 6-го квітня “жовто-чорні” у фіналі Кубка Чанова протистояли ФК “Чабани”. Основний час зустрічі завершився внічию 1:1, а в серії пенальті перемогу святкували “соколи” – 6:5. Вже за рік клубну скарбницю трофеїв поповнили золоті медалі чемпіонату Києво-Святошинського району та кубок району.

“Сокіл” – володар Кубка Чанова-2013

Вигравши всі районні турніри, керівництво клубу у 2015 році вирішило вийти на новий рівень та подало заявку на участь у чемпіонаті Київської області. Перший матч “Сокіл” провів 4 квітня у Лютежі, де зіграв внічию 1:1 з “Діназом”. Автором першого голу команди у чемпіонаті Київщини став Гаррісон Омоко, який на 70-й хвилині зустрічі реалізував пенальті. А загалом “жовто-чорні” провели матч у такому складі: Денис Сабатюк, Павло Трасковський, Станіслав Самар (Микита Шорніков, 84), Хабіб, Омоко, Євген Клименко (Віталій Ємельянов, 88), Вадим Гриппа, Віктор Бакуменко, Олександр Омельянов, Крайовий, Колесник (В’ячеслав Сіренко, 46).

У дебютному сезоні “Сокіл” практично до останнього туру боровся з “Рубіном” за бронзові нагороди. Проте, у підсумку відстав від команди з Пісківки на два очка і задовольнився четвертою позицією. До списку 33-х найкращих гравців чемпіонату увійшли двоє гравців “Сокола” – Павло Трасковський (лівий центральний захисник №2) та Ярослав Сокол (другий нападник №3), який став найкращим бомбардиром “Сокола” у чемпіонаті (забив 9 голів).

“Сокіл” – 2015

Гучні успіхи

Наступного сезону “Сокіл” втратив дві позиції у турнірній таблиці, ставши лише шостим. Проте, “жовто-чорні” здобули одразу два трофеї – Кубок та Суперкубок Київщини. В обох титульних поєдинках був переможений чемпіон області – “Джуніорс” (Шпитьки). Фінал Кубка області відбувся 23 серпня у Борисполі на стадіоні “Колос”. Основний час переможця не виявив (нічия 0:0), а в серії пенальті влучнішими були саме “соколи” – 4:3.

Фінал Кубка Київської області – 2016: серія післяматчевих пенальті

“Сокіл” провів матч у такому складі: Денис Сабатюк, Руслан Зубленко, Олександр Лебединець, Павло Трасковський, Олександр Волинець, Микита Шорніков (Олег Мозговий, 59), Максим Давіденко, Євгеній Шупік, Віталій Ємельянов, Вадим Атаманенко (Василь Бляхарський, 54), Сергій Зелді.

“Сокіл” – володар Кубка Київської області – 2016

Матч за Суперкубок Київщини відбувся 12 листопада у Лютежі на стадіоні “Діназ”. Цього разу всі питання “Сокіл” вирішив ще в основний час – голи Василя Бляхарського та Артема Бафталовського принесли команді з Михайлівки-Рубежівки перемогу з рахунком 2:0. Матч “жовто-чорні” провели у такому складі: Денис Сабатюк, Павло Трасковський, Сергій Пономаренко, Руслан Зубленко, Роман Солов’юк (Віталій Ємельянов, 18), Микита Шорніков, Василь Бляхарський, Еммануель Окодува (Серго Горнакашвілі, 88), Артем Бафталовський, Вадим Атаманенко (Єгор Філоненко, 77), Євгеній Шупик.

“Сокіл” – володар Суперкубка Київської області-2016

Артема Бафталовського було визнано найкращим гравцем матчу за Суперкубок Київщини. Проте, на цьому індивідуальні відзнаки представників “Сокола” не вичерпали себе. Так, Віталій Ємельянов (правий захисник №2), Артем Бафталовський (лівий півзахисник №3) та Євген Шупик (перший нападник №3), який забив 19 голів та став найкращим бомбардиром команди, увійшли до списку 33-х найкращих гравців сезону, а Олега Самченко було визнано найкращим тренером року на Київщині.

Другий золотий дубль

Наступні два роки стали періодом затишшя. Сезон 2018 року взагалі став найгіршим в історії клубу – “жовто-чорні” посіли у чемпіонаті Київської області дев’яте місце. Проте, були й позитивні моменти. Зокрема нападника “Сокола” Владислава Кобу було визнано відкриттям 2017 року. У 24 матчах нападник забив 14 голів і склад ударний тандем з легендою команди Еммануелем Окодувою, який відзначився 17 разів. Крім того, Коба (другий нападник №3) та Віталій Ємельянов (правий захисник №3) потрапили до списку 33-х найкращих гравців чемпіонату 2017 року. У наступному році Віталій Ємельянов був же першим номером на позиції правого захисника, а крім нього до рейтингу також увійшов Денис Сабатюк (голкіпер №3).

Повернення “Сокола” на провідні позиції у футболі Київщини відбулося у 2019 році. Команда вдруге в історії оформила золотий дубль, завоювавши Кубок та Суперкубок області, і була дуже близькою до того, щоб вперше зійти на п’єдестал пошани чемпіонату. У вирішальному матчі за бронзові медалі підопічні Олега Самченка з рахунком 2:4 вдома поступилися “Кудрівці” (Ірпінь).

Фінальний матч Кубка Київщини відбувся на Васильківщині. У Малій Солтанівці “соколи” з рахунком 1:0 перемогли найсильнішу команду області останніх трьох років – “Авангард” (Бзів). Єдиний гол у матчі провів корінний житель Михайлівки-Рубежівки Дмитро Васильєв.

“Сокіл” – володар Кубка Київської області-2019

“Сокіл” провів матч у такому складі: Денис Толєбаєв, Богдан Сорока, Олександр Пустовіт, Євген Паламарчук, Антон Федоренко, Родіон Пастух (Тарас Фільчаков, 60), Дмитро Васильєв, Віталій Ємельянов (Іван Подшивалов, 90), Костянтин Захарченко, Ігор Байдалук, Адама Сек. Найкращим гравцем фіналу було визнано Віталія Ємельянова, а Адама Сек з чотирма голами в активі став найкращим бомбардиром турніру.

Той самий “Авангард” “Сокіл” здолав у в матчі за Суперкубок Київської області, який відбувся у Вишневому. Цього разу справжнім героєм зустрічі став легіонер “жовто-чорних” Денис Толебаєв. Екс-голкіпер збірної Казахстану у серії післяматчевих пенальті (основний час завершився з рахунком 0:0) парирував два удари, що й забезпечило “Соколу” перемогу з рахунком 4:3.

“Сокіл” – володар Суперкубка Київщини-2019

Склад “Сокола” у матчі за Суперкубок Київщини-2018: Денис Толебаєв, Олександр Пустовіт, Сергій Скаскевич, Богдан Сорока, Антон Федоренко, Михайло Валага, Дмитро Васильєв, Віталій Ємельянов, Ігор Байдалук, Костянтин Захарченко, Адама Сек (Тарас Фільчаков, 82).

Ще однією визначною подією сезону стало довгоочікуване відкриття стадіону “Шкільний” у Михайлівці-Рубежівці. Перший матч на арені був зіграний 1-го вересня – в рамках чемпіонату Києво-Святошинського району “Сокіл” зіграв внічию з “Софією” (Софіївська Борщагівка). Автором першого голу, проведеному на стадіоні, став сенегальський легіонер “жовто-чорних” Адама Сек.

“Сокіл” перед першим матчем на домашньому стадіоні “Шкільний”

За підсумками року представники “Сокола” зібрали чимало колекцію індивідуальних відзнак. Віталія Ємельянова було визнано найкращим захисником сезону, а Олега Самченка – найкращим тренером. До списку 33-х найкращих гравців чемпіонату увійшли аж п’ятеро “соколів”: Денис Толебаєв (голкіпер №2), Віталій Ємельянов (правий захисник №1), Ігор Байдалук (центральний півзахисник №2), Костянтин Захарченко (лівий півзахисник №2) та Адама Сек (другий нападник №3), який став найкращим бомбардиром “Сокола” (забив 12 голів).

СФК СОКІЛ Михайлівка-Рубежівка © Всі права захищені |
P